Ahoj,
jelikož nikdo neporadil, musel jsem si poradit sám

a musím konstatovat že:
"už zase skáču přes kaluže"
Takže:
1. Vyčištění AIRBOXU + přilehlých hadic + nový filtr = 400Kč
2. Nová svíčka - 220Kč (nebyla špatná, ale nevěděl jsem proč motor vynechává a neudrží volnoběh)
3. po nákupu svíčky a filtru motorka stále vynechávala a nedržela otáčky + černý kouř + černá svíčka
Jelikož sání měla čisté, komprese byla také přítomna .-), výbuch byl ověřen, výfuk černý...musel být problém někde ve spalování...špatný poměr vzduchu a benzínu... to kolik vzduchu říká klapka a kolik benzínu půjde do spalování má na starosti řídící jednotka, která dostavá info od TPS - throttle position sensoru - snímače polohy škrtící klapky. Jednoduše jsem odpojil konektor od snímače. Řídící jednotka neměla info od senzoru, zadala tedy defoltní údaje. Svítila sice diagnostika, ale motor si na volnoběch broukal, jak před plavením v jezírku
Snímač je jednoduchej potenciometr, který je zalitý v plastu, tak aby odolal vlhku a vodě!? Proměřením ohmetrem jsem musel konstatovat smrt v první části dráhy kartáče. Takový potenciometr nemůže stát víc jak 65kč a s Yamaha přirážkou 500kč... Byl jsem tedy v poho, do té doby, než jsem si zavolal do yamahy pro cenu

3800,-kč
4. Snímač z bourané motorky + poštovné 1300Kč
5. výměna oleje + filtru – nevím, kam se voda hadicema všude dostala 1tis Kč
Celkem tedy cca za 3tis Kč
Ponaučení: Každá sranda něco stojí, dnes už vím, že moje oblíbené jezírko, ani wapka se motorky ani nedotkne. Senzor je sice za balík, ale kvalita nikde, možná nebudu raději jezdit ani v dešti .-D
Z diskuzí na netu jsem zjistil, že je tohle velmi častý problém. Yamaha dokonce udělal svolávací akci na všechny XT660 do r.v.2005 a všechny senzory měnila. Nyní však svolávačka neplatí a tak jsem nekvalitní senzor zaplatil sám, jsem zvědav, jak dlouho vydrží ,-)
Zdar a sílu,
Petr