VODA vs SÁNÍ

Zde můžete psát návody a postupy na všechny možné servisní práce na XTčku.
pantokrator

VODA vs SÁNÍ

Nový příspěvek od pantokrator » sob 21. srp 2010 18:38:17

Zdar borci,

dnes odpoledne jsem brodil menší jezírko :-) a tak nějak mi nateklo do bot + sání. Boty studěli hned, ale sání jsem zjistil až po 5ti hodinách :( Nyní má motor zvuk, jak když dvouválec jede na jeden..+ černý dým z výfuku a motor neudrží volnoběh. Dá se jet, ale vždy + 1/8 plynu :(

Otevřel jsem filtr a zjistil, že je před filtrem voda a za fitrem 0,2l emulze, emulze byla i v trubce, která vede z motoru/převodovky. Vymontoval jsem černou svíčku, ale i po očištění má motor nepravidelný chod. Olej v motoru je čirý, bez emulze. Během brodění jsem necítil žádný problém či škytnutí...

Nevíte co by mohlo být špatně? Nějaký špinavý senzor?

Předem díííík za radu,
Petr
Přílohy
IMG_1365_21.JPG
Radek
Administrátor
Napiš "660" bez uvozovek: 505
Kontaktovat uživatele:

Sdělení od administrátora

Příspěvek od Radek » čtv 23. bře 2023 15:41:08

Zdar,

vím, že to je trochu mimo téma, ale hosting je třeba z něčeho platit :P. Rád bych vám představil web motopripravky.cz, kde najdete naše moto nářadí vlastní výroby. Vyrábíme např. vyvažovačky kol, zouvačky, narážeče gufer předních vidlic (XT660 má rozměr 43 mm), klíče na zadní tlumiče a spoustu dalšího.

Návštěvníci fóra XT660 mohou použít slevový kód 54115079 na 5 % z ceny dolů.

Přejít na web motopripravky.cz

pantokrator

Re: VODA vs SÁNÍ

Nový příspěvek od pantokrator » pon 30. srp 2010 16:23:02

Ahoj,

jelikož nikdo neporadil, musel jsem si poradit sám :-) a musím konstatovat že:

"už zase skáču přes kaluže"

Takže:

1. Vyčištění AIRBOXU + přilehlých hadic + nový filtr = 400Kč
2. Nová svíčka - 220Kč (nebyla špatná, ale nevěděl jsem proč motor vynechává a neudrží volnoběh)
3. po nákupu svíčky a filtru motorka stále vynechávala a nedržela otáčky + černý kouř + černá svíčka

Jelikož sání měla čisté, komprese byla také přítomna .-), výbuch byl ověřen, výfuk černý...musel být problém někde ve spalování...špatný poměr vzduchu a benzínu... to kolik vzduchu říká klapka a kolik benzínu půjde do spalování má na starosti řídící jednotka, která dostavá info od TPS - throttle position sensoru - snímače polohy škrtící klapky. Jednoduše jsem odpojil konektor od snímače. Řídící jednotka neměla info od senzoru, zadala tedy defoltní údaje. Svítila sice diagnostika, ale motor si na volnoběch broukal, jak před plavením v jezírku :-)

Snímač je jednoduchej potenciometr, který je zalitý v plastu, tak aby odolal vlhku a vodě!? Proměřením ohmetrem jsem musel konstatovat smrt v první části dráhy kartáče. Takový potenciometr nemůže stát víc jak 65kč a s Yamaha přirážkou 500kč... Byl jsem tedy v poho, do té doby, než jsem si zavolal do yamahy pro cenu :-o 3800,-kč

4. Snímač z bourané motorky + poštovné 1300Kč
5. výměna oleje + filtru – nevím, kam se voda hadicema všude dostala 1tis Kč

Celkem tedy cca za 3tis Kč

Ponaučení: Každá sranda něco stojí, dnes už vím, že moje oblíbené jezírko, ani wapka se motorky ani nedotkne. Senzor je sice za balík, ale kvalita nikde, možná nebudu raději jezdit ani v dešti .-D

Z diskuzí na netu jsem zjistil, že je tohle velmi častý problém. Yamaha dokonce udělal svolávací akci na všechny XT660 do r.v.2005 a všechny senzory měnila. Nyní však svolávačka neplatí a tak jsem nekvalitní senzor zaplatil sám, jsem zvědav, jak dlouho vydrží ,-)

Zdar a sílu,
Petr
Přílohy
IMG_1396.JPG

Radek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Radek » pon 30. srp 2010 16:40:32

sice jsem dobré půlce (co si psal) nerozumněl.. ale necucnul sis náhodou na odkališti v Proboštově? Kamarád tam taky utopil YZFko. A podle zabarvení to vypadá na tamější vody :D

mourek

Nový příspěvek od mourek » pon 30. srp 2010 16:52:04

Noooo, tak to je fakt mazec, mám 2004 tak sem zvědavej :|

venca
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od venca » pon 30. srp 2010 19:23:28

Tak já mám 07 a brodím vesele a často.Zatím žádný problém tak doufám že to vydrží :yes:

pantokrator

Nový příspěvek od pantokrator » pon 30. srp 2010 21:00:28

jj jedná se o jezírko v Přítkově :-)

Borci na videu v odkaze níže ukazují cca v 4:15min jak se projevuje chyba ve snímání TPS:

http://www.youtube.com/watch?v=IsX5q3jBeBQ

pokud třeba někomu blbne motorka v určité poloze plynu, tímto testem může zjistit, zda to náhodou není problém s TPS.

Velmi dobrá animace je zde:

http://www.youtube.com/watch?v=vyxNLrCM ... re=related

něco o svolávací akci na výměnu TPS:

http://www.motorkari.cz/forum-detail/?f ... id=5&pgr=1

Nikomu nedoporučuji brodění a mytí wapkou! :-) Za 4tis, co stojí ten senzor si dokážu představit uplně jinou legrandu! :-)

packi

Nový příspěvek od packi » úte 31. srp 2010 20:57:46

http://www.tipmoto.com/dily-moto/elektr ... lapek.html

pokud to neni jeden z tech spatnych :)

Volfino

Nový příspěvek od Volfino » pát 12. lis 2010 21:50:36

Vážený pane,

k vašemu dotazu sděluji, že nám není známa žádná svolávací akce tohoto druhu na motocykl XT660R typ DM01.

S pozdravem

Ing.Bohumil Burda
Technický ředitel
Yamaha Motor Middle Europe B.V.
organizační složka CZ
Obchodní 132
251 01 Čestlice
Tel.: +420 272 019 974
Fax: +420 272 019 972

Odpovědět